Obiectivele didactice generale constau în:
- asigurarea cunoştinţelor generale din domeniu care să permită abordările ştiinţifice ale specializării, să asigure înţelegerea, inovarea şi crearea de cunoştinţe noi, specifice domeniului şi specializării, precum şi să asigure comunicarea efectivă orală şi scrisă în domeniul specializării;
- asigurarea cunoştinţelor ştiinţifice fundamentale, care să permită cunoaşterea, reproducerea şi înţelegerea proceselor specifice domeniului şi specializării, familiarizarea cu cele mai recente dezvoltări ale cunoaşterii şi ale aplicaţiilor profesionale din domeniu şi din specialitate, precum şi înţelegerea şi aplicarea principiilor şi metodelor fundamentale de investigare specifice specializării;
- asigurarea cunoştinţelor militare generale şi specifice armei care să le permită cunoaşterea şi înţelegerea fenomenului politico-militar contemporan, organizarea şi conducerea organizaţiilor şi acţiunilor militare în timp de pace şi campanie, capabili să integreze resursele la dispoziţie în vederea îndeplinirii misiunilor.
În Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”suntem determinaţi să atingem cele mai înalte standarde impuse de educaţia tehnică universitară. În acelaşi timp oferim studenţilor noştri şi cea mai bună pregătire pentru o viaţă în serviciul României. Mai mult decât atât, atingerea acestui echilibru este contribuţia unică şi de importanţă majoră pe care şi Departamentul de Sisteme Integrate de Aviaţie şi Mecanică, parte indivizibilă a Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I”, o aduce Sistemului Naţional de Apărare. Nici o altă instituţie nu poate crea la nivel naţional, prin experienţa de patru ani oferită studenţilor ei, o mai bună uniune între rigurozitatea academică, antrenamentul militar, performanţa sportivă, construirea caracterului şi dezvoltarea leadership-ului.
Angajamentul Departamentului de Sisteme Integrate de Aviaţie şi Mecanică în dezvoltarea viitorilor ofiţeri începe evident cu Planul de învăţământ, suma de materii pe care studenţii o vor parcurge în decursul celor patru ani de studiu. Ca parte a Disciplinelor Fundamentale, indiferent de specializare, toţi studenţii din cadrul Departamentului de Sisteme Integrate de Aviaţie şi Mecanică, parcurg cele 70 de cursuri, deşi sunt angrenaţi şi în programe de pregătire militară, participă la Sesiuni Ştiintifice şi manifestări culturale şi îşi desăvârşesc pregătirea sportivă prin cursurile oferite de Departamentul DLSSMM.
Este foarte important de subliniat că diversitatea programului educaţional şi integrarea voită a acesteia într-o experienţă educaţională şi de viaţă de patru ani, pregăteşte studenţii aviatori pentru a deveni ofiţeri de aviaţie, recunoscuţi drept profesionişti atât în ţară cât şi peste hotare.
Disciplinele de Specialitate oferite de Departamentul de Sisteme Integrate de Aviaţie şi Mecanică sunt gândite şi dezvoltate pentru a crea competenţe pe direcţia Rezultatelor aşteptate de Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”.