Concursul de admitere la programe de studii universitare de licenţă se organizează şi se desfăşoară potrivit reglementărilor în vigoare şi pe baza metodologiei proprii, validată de Senatul universitar. (https://mta.ro/admitere)
Toţi studenţii vor încheia contracte de şcolarizare individuale în care vor fi specificate şi disciplinele obligatorii ce urmează a fi parcurse.
Studenţii admişi pe locurile finanţate de la buget parcurg atât disciplinele din programul de studii universitare de licenţă, cât şi disciplinele de pregătire militară, participă la modulele de pregătire militară, depun jurământul militar şi efectuează stagiul la unităţi militare sau la structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, individual, pe funcţii similare pe care le vor ocupa la absolvire, potrivit obiectivelor didactice stabilite de Academia Tehnică Militară cu consultarea beneficiarilor.
Studenţii admişi pe locurile cu taxă de studii parcurg numai disciplinele din programul de studii universitare de licenţă şi nu vor fi repartizaţi în funcţii. Aceştia îşi păstrează statutul de student cu taxă de studii pe tot parcursul programului de studii universitare de licenţă. Pe timpul cât studenţii admişi pe locurile de la buget participă la disciplinele de pregătire militară sau se află în stagiu, studenţii admişi cu taxă de studii, după caz, sunt liberi, efectuează studiu individual, sunt în vacanţă sau elaborează proiectul de diplomă.
Temele proiectelor de diplomă se stabilesc de departamentele de specialitate din Academia Tehnică Militară sau, după caz, cu consultarea structurilor beneficiare din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi se aprobă de rectorul (comandantul) Academiei Tehnice Militare. Tema proiectului de diplomă se înmânează la începutul semestrului 6, iar documentarea, întocmirea şi definitivarea proiectului de diplomă se face pe parcursul anului IV.
Examenul de diplomă se desfăşoară potrivit reglementărilor în vigoare, pe baza metodologiei proprii validată de Senatul universitar.
Parcurgerea disciplinelor de limbi străine va asigura absolvenţilor creşterea performanţelor lingvistice cu cel puţin un nivel la toate cele patru deprideri (citit, ascultat, vorbit, scris).
Pentru dezvoltarea şi diversificarea pregătirii practice a studenţilor, a cunoştinţelor privind tehnologiile şi tehnicile inginereşti, manageriale şi militare aplicate în domeniu, se vor organiza şi desfăşura activităţi practice de cunoaştere, stagii de pregătire, vizite de documentare, activităţi de instruire tehnică şi militară, de pregătire şi examinare în vederea acordării titlului de specialist de clasă, stagii de cercetare ştiinţifică şi documentare la agenţi economici sau la structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
În scopul integrării activităţilor de învăţământ cu cele practice şi de cercetare-dezvoltare-inovare se vor constitui cercuri de cercetare ştiinţifică studenţească, se va asigura participarea studenţilor în colective mixte cu cadre didactice şi cercetători, se vor promova mobilităţi internaţionale şi se vor crea condiţii pentru participarea studenţilor la manifestări ştiinţifice, concursuri studenţeşti ştiinţifice, tehnico-aplicative, sportive şi militare, organizate în ţară şi în străinătate.
Studenţii admişi pe locurile finanţate de la buget sunt evaluaţi în anul IV de studii pentru a primi Brevet de ofiţer, sunt înaintaţi în primul grad de ofiţer potrivit reglementărilor în vigoare şi sunt numiţi în funcţii, potrivit studiilor universitare de licenţă în domeniul Ingineria autovehiculelor, de către structurile sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Diploma de inginer este însoţită de Diploma supplement, în care se va înscrie specializarea acreditată: Blindate, automobile şi tractoare, respectiv Echipamente şi sisteme de comandă şi control pentru autovehicule.
Diploma de inginer în domeniul Ingineria autovehiculelor dă dreptul absolvenţilor să continue pregătirea în Academia Tehnică Militară prin studii universitare de master în programul de studii nominalizat prin Diploma Supplement, după absolvire, potrivit reglementărilor promovate la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei Naționale, precum şi potrivit criteriilor stabilite de structurile Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Absolvenţii studiilor universitare de licenţă, care nu continuă imediat pregătirea în Academia Tehnică Militară prin studii universitare de master, pot opta pentru studii universitare de master în alte domenii, în condiţiile stabilite de universităţile militare sau civile organizatoare.
Din punct de vedere al pregătirii militare, perfecţionarea pregătirii absolvenţilor care au beneficiat de studii universitare de licenţă finanţate de la buget se face prin cursuri de carieră, cursuri de nivel şi cursuri postuniversitare de perfecţionare organizate de academie sau de alte instituţii de învăţământ superior militare sau civile.
Pregătirea în domeniul “Securitate şi sănătate în muncă, protecţia mediului, metrologie legală şi apărarea împotriva incendiilor” se va efectua de către persoane încadrate în compartimentul de specialitate pe parcursul anilor de studii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
În cadrul semestrului 8, din cele 14 săptămâni, 2 sunt alocate practicii de specialitate (stagiu la unitati) şi 2 săptămâni sunt alocate elaborarii proiectului de diplomă.