„Alege să devii ATM-ist!”
Sâmbătă, 9 Noiembrie 2024 Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a organizat evenimentul InfoDay ATM, alege să devii student ATM-ist, dedicat elevilor de liceu.
130 de elevi s-au înscris şi au participat la atelierele organizate, bucurându-se de ocazia de a face cunoştință cu profesorii şi studenții Academiei, de a cunoaşte infrastructura educațională şi de a se afla, pentru câteva ore, în potura de studenți militari.
- ATELIER „Programmers Village” (20 locuri/serie)
La Programmers Village vei afla cum programatorii pot crea un joc interactiv. Pe parcursul atelierului, vom implementa împreună jocul Flappy Birds în limbajul de programare Python. Experiența anterioară în informatică nu este necesară, însă entuziasmul da.
- ATELIER „Hacking Village” (20 locuri/serie)
La Hacking Village poți afla cum face un hacker să obțină informații confidențiale. Cum reușește să obțină rolul de admin și cum sparge parole, toate asupra unei aplicații bancare, într-un mediu controlat!
- ATELIER „HARDWARE Village” (20 locuri/serie)
La Hardware Village vei descoperi cum poți implementa automatul finit al unui semafor în limbaj descriptiv hardware (VHDL) și vei afla cum poate fi rulat pe o placuță NEXYS 4 DDR. De asemenea, vei putea configura o intersecție în Matlab-SIMULINK cu semaforul creat anterior.
- ATELIER „Python Smart IT&C” (20 locuri/serie)
Liceenii participanți la workshop-ul “Python Smart IT&C”, în cadrul prelegerii susținute de Conf. univ. dr. ing. Popescu Florin, cadru didactic în Departamentul de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, vor avea oportunitatea de a acumula cunoștințe teoretice și practice esențiale privind implementarea software, în limbajul Python, a unor aplicații moderne de tip Smart, din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Astfel, liceenii vor avea posibilitatea nu doar de a participa la un moment interesant, cu activităţi creative din domeniul tehnic şi tehnologic, ci şi de a experimenta direct viaţa de student ATM-ist, prin participarea interactivă la activităţi didactice, specifice universităţii noastre.
- ATELIER „Bazele electrotehnicii” (20 locuri/serie)
Vei putea măsura parametrii elementelor de circuit, să legi în serie și în paralel elementele de circuit, să măsori curentul electric și tensiunea electrică, să aplici legea lui Ohm și teoremele lui Kirchhoff.
- ATELIER „Dispozitive și circuite electronice” (20 locuri/serie)
Se vor descrie componentele electronice fundamentale, cum ar fi rezistențele, condensatorii, diodele și tranzistorii, explicând rolul fiecăruia în circuit, dar și concepte esențiale precum legile lui Ohm și Kirchoff, pentru a arăta cum se calculează tensiunile și curenții dintr-un circuit. În cadrul lecției se prezintă circuitele integrate analogice, cum ar fi amplificatoarele operaționale, și rolul lor în amplificarea și procesarea semnalelor continue. Apoi, se discută despre circuitele integrate numerice (digitale), explicând concepte precum logica binară, porțile logice și flip-flop-urile, utilizate în procesarea informației în format digital.
- ATELIER „CNC și Cablaje” (10 locuri/serie)
Un atelier CNC este locul unde se găsesc utilaje speciale numite CNC (Control Numeric Computerizat), utilizate pentru realizarea de piese complexe, pentru industria de autovehicule, industria aerospațială, armament, precum si alte domenii. În atelierul de cablaje poți vedea cum se realizează o placă cu circuite. Aceste plăci ajută la montarea și conectarea componentelor electronice, facilitând transmiterea semnalelor și a tensiunii între ele într un mod eficient și fiabil. Este ca un loc de joacă pentru inventatorii în devenire!
- ATELIER „O incursiune în universul Chimiei” (10 pers/serie)
O fascinantă călătorie în Universul Chimiei, în care profesorii noștri îți vor explica și exemplifica proprietățile diferitelor substanțe chimice, precum și interacțiunea dintre ele. Apoi e rândul tău să încerci câteva experimente. Ce zici, ești pregătit?
- ATELIER „Descoperă-ți abilitățile de trăgător. Arme reale și poligon virtual” (15 locuri/serie)
Ai pus mâna vreodată pe o armă? Acum ai ocazia să te “joci” cu o parte din armele noastre și să asculți o scurtă prelegere despre părțile componente și modul de funcționare a acestora. Bineînțeles, în final o să ne arăți cât de bun trăgător ești în poligonul nostru virtual. Tentant, nu-i așa?
- ATELIER „Simulator de tragere Piranha” (10 locuri/serie)
Îți oferim posibilitatea să experimentezi senzația unui trăgător dintr-o mașină de luptă Piranha în diferite scenarii de conflict. Totodată, poți explora Terra, și nu numai, cu ajutorul ochelarilor noștri VR. Dacă vrei să explorezi Stația Spațială Internațională si să simți imponderabilitatea te așteptăm pe 9 noiembrie la Acdemia Tehnică Militară “Ferdinand I”.
- ATELIER „Platformă hidraulică cu control al deplasării” (5 locuri/serie)
Workshop-ul va descrie principiile, configurațiile și aplicațiile controlului deplasării în platformele hidraulice de laborator. Participanții vor urmări demonstrații și exerciții practice, modul de funcționare al componentelor cheie, criterii pentru îmbunătățirea eficienței și preciziei și li se vor face cunoscute aplicații din lumea reală în vederea consolidării întelegerii conceptelor prezentate.
- ATELIER „De la micro la 3D. Precizie în 3 dimensiuni: Scanare, Printare și Microscopie” (5 locuri/serie)
Workshop-ul vă va trece prin etapele unui procedeu complet de fabricație aditivă. De la concepere și design, la printare cu ajutorul imprimantelor cu extrudare de material sau rășină fotopolimerică, la scanare cu laser tridimensională și verificare a abaterilor față de geometria de referință și la inspecție a defectelor cu ajutorul microscoapelor digitale și optice.
- ATELIER „Interacțiunea fluid Structură. Stratul limită” (5 locuri/serie)
Acest workshop explorează principiile fundamentale ale interacțiunii dintre fluide și structuri, cu un accent special pe comportamentul stratului limită. Participanții vor învăța despre dinamica fluidelor în proximitatea suprafețelor și modul în care aceasta influențează designul structural și stabilitatea. În cadrul workshopului, se va efectua o măsurare practică a stratului limită al aerului pe o placă plană, oferind participanților o experiență directă în analiza și interpretarea datelor experimentale.
- ATELIER „Instruire prin simulare” (10 locuri/serie)
În laboratorul de Instruire prin simulare poți afla care sunt modalitățile de simulare a acțiunilor de luptă prin care se instruiesc militarii. Vei avea ocazia de a testa un instrument de simulare virtuală.
- TUR ghidat prin ATM
- EXPOZIȚIA Itinerantă Hermann Oberth