In perioada 7-8 noiembrie 2019, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România şi Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, în parteneriat cu Institutul Central European de Cercetare şi Analiză Strategică Polonia, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară şi Colegiul de Afaceri şi Antreprenoriat din Ostrowiec, Polonia au organizat Conferinţa internaţională a experţilor, cu tema “Dezvoltarea cooperării regionale-europene și euro-atlantice pe linia industriilor de securitate și apărare pentru menținerea și dezvoltarea capabilităților de apărare prioritare. Folosirea programelor de cooperare militară extinsă pentru întărirea securității și apărării în Europa”.
La lucrările conferinţei au participat peste 200 de reprezentanţi ai unor instituţii ale statului, academicieni, cadre didactice universitare, experţi din domeniul securităţii, cercetării şi producţiei de armament din România şi din ţări precum Polonia, Franţa, Georgia, cadre militare active, în rezervă şi în retragere, reprezentanți ai ANCMMR, AORR, ADMRR, I2DS, ANCMRR Ge, ARPIA, Liga Navală Română, ACCSM, precum și reprezentanți ai mass-mediei.
Lucrările conferinței au fost deschise de gl.lt. (r) dr. Virgil Bălăceanu, Președintele AORR și șeful Comitetului științific al activității.
Conferinţa s-a desfăşurat pe trei secţiuni– Adaptarea industriilor naţionale de apărare ale statelor din central şi estul Europei la noul cadru geo – strategic, Programe de cooperare militare şi iniţiativele special la nivel aliat şi în cadrul CSDP al Uniunii Europene şi Creşterea importanţei cercetării ştiinţifice şi a tehnologiei în cadrul parteneriatelor. Legătura învăţământ tehnic militar – industrie naţională de apărare.
Manifestarea ştiinţifică, având ca temă dezvoltarea cooperării regionale europene şi euroatlantice în domeniul industriei de securitate şi apărare pentru menţinerea şi dezvoltarea capabilităţilor de apărare prioritare a oferit cadrul academic propice schimbului de idei, exprimării opiniilor şi prezentării celor mai noi proiecte şi rezultate ale cercetării ştiinţifice desfăşurate în acest scop.
Vizitarea laserului de la Măgurele, activitate organizată și condusă de dl. acad. Nicolae-Victor Zamfir, directorul Centrului de cercetare ELI-NP și care s-a desfășurat în după-amiaza primei zile a conferinței s-a bucurat de un real success.
Pentru detalii suplimentare, accesaţi site-ul conferinţei: https://www.mta.ro/international/secdef-ro/