Săptămâna trecută, a avut loc cel mai complex exercițiu de tip live-fire din domeniul apărării cibernetice la nivel mondial – Locked Shields 2025, organizat de Centrul de excelenţă NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice (CCDCOE) din Tallinn, Estonia. Evenimentul a reunit peste 4.000 de experți din 41 de țări, în 17 echipe multinaționale Blue Team, pentru a răspunde, în timp real, la peste 9.000 de atacuri simulate asupra infrastructurilor critice.
Fiind un exercițiu de Blue Team, studenții ATM-iști au lucrat alături de echipa de Threat Hunting pentru a monitoriza, analiza și opri atacurile simulate, dar și alături de o parte din echipa de remediere software pentru a ajuta la găsirea vulnerabilităților din aplicații. În perioada de pregătire au ajutat la dezvoltarea unor tool-uri de detecție a vulnerabilităților din aplicațiile web, dar și de detecție a atacurilor de tip defacement, tool-uri ce au fost folosite în mod activ de către o parte din echipele implicate în exercițiu.
România a participat pentru a cincea oară la Locked Shields, fiind reprezentată de o echipă comună, coordonată de Comandamentul Apărării Cibernetice din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), precum și parteneri din Portugalia și Republica Moldova.
Exercițiul confirmă încă o dată importanța formării unei noi generații de experți în securitate cibernetică și cooperării între MApN, mediul academic și mediul privat.

