Era informațională actuală a condus, la nivel global, la o creștere exponențială, disponibilitate și utilizare a informațiilor atât structurate cât și nestructurate, fenomen cunoscut sub numele de Big Data.
Termenul Big Data nu se referă numai la volumul masiv și la varietatea datelor în sine, ci și la setul de tehnologii care îl înconjoară, pentru a realiza culegerea, stocarea, recuperarea, gestionarea, prelucrarea și analiza datelor în scopul rezolvării problemelor complexe din societate, respectiv pentru creșterea calității vieții sub toate aspectele sale.
Având în vedere că aproximativ 80% din datele generate zilnic au o componentă spațială, iar studiile indică faptul că peste 150 de zettabytes (150 trilioane de gigabytes) de date vor necesita analize până în anul 2025, este necesară îmbunătățirea soluțiilor Big Data pentru stocare, organizare, manipulare, vizualizare și extragere informații relevante.
În prezent, în plină ”revoluție a datelor”, din ce în ce mai multe țări lansează programe ambițioase care vizează îmbunătățirea utilizării acestora. Prin aceste programe se testează capacitatea factorilor de decizie de a recunoaște, structura și exploata datele, care sunt considerate a fi o resursă valoroasă și se creează mijloacele necesare pentru a genera valoare din acestea prin facilitarea accesului.
BDAGeoINT este un proiect în care se vor folosi tehnologii emergente pentru ingerarea, vizualizarea și stocarea unor seturi de date masive (Big Data) structurate și nestructurate, precum și procesarea și analiza acestor informații în scopul transformării acestora în intelligence acționabil.
Propune un cadru conceptual inovativ prin integrarea machine learning din domenii conexe, care valorifică metode de identificare a entităților și relațiilor dintre acestea, ca rezultat al procesării datelor spațio-temporale, datelor text, datelor imagini/audio/video prin valorificarea analizei distribuite și a stocării optime pentru rularea de analize complexe în vederea generării de intelligence acționabil.
BDAGeoINT va urmări să răspundă ciclului informațional al unei organizații de intelligence și a contextului relațional în care aceasta își desfășoară activitatea (sistemul național de securitate, sistemele de relații strategice și parteneriate strategice).
Proiectul își propune să contribuie la consolidarea apărării și securității naționale, precum și la nivel aliat, prin furnizarea de intelligence în timp real sau aproape în timp real, bazat pe soluții inovative la nivel tehnic și tehnologic.
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
O1. Modernizarea sistemelor de analiză multisursă, cu adaptările sistemelor tehnice de calcul folosind soluții tehnice și tehnologii de ultimă oră;
O2. Dezvoltarea de tehnologii emergente pentru ingerarea, vizualizarea și stocarea unor seturi masive de date (Big Data) structurate și nestructurate, precum și cu analiza acestor informații multisursă în scopul transformării acestora în intelligence acționabil;
O3. Identificarea de procedee noi de procesare a datelor spațio-temporale prin valorificarea analizei distribuite și a stocării precum și optimizarea fluxurilor de lucru pentru rularea de analiză complexe.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
OS1. Identificarea acelor concepte și procedee prin care cele patru dimensiuni principale ale conceptului Big Data – varietate, viteză de creare-colectare-analiză, volum și veridicitate – pot fi manipulate, evaluate și valorificate cu ajutorul unei aplicații software dezvoltată și testată în scopul transformării acestora în avantaj informațional;
OS2. Identificarea de metodologii de analiză avansate, instrumente software inovative și particularizate pentru integrarea volumelor mari de date și informații care pot fi localizate în timp și spațiu: imagini satelitare, imagini SAR (Synthetic Aperture Radar), imagini aeriene, LIDAR (Light Detection and Ranging), imagini colectate cu camere digitale pentru suprafețe mici, scannere laser terestre, instrumente GNSS (Global Navigation Satellite System) pentru studii cadastrale și topografice, fluxuri de date de la diverși senzori etc.
Etapa I. PROBLEMA TRANSFORMĂRII UNUI VOLUM MARE DE DATE ȘI INFORMAȚII GEOSPAȚIALE ÎN INTELLIGENCE ACȚIONABIL REFLECTATĂ LA NIVEL NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL. FUNDAMENTAREA CONCEPTUALĂ A DEZVOLTĂRII DEMONSTRATORULUI TEHNOLOGIC.
Activitatea I.1. Determinarea stadiului actual al cercetărilor întreprinse în domeniul volumului mare de date.
Activitatea I.2. Identificarea nevoilor operaționale la nivelul beneficiarului, detalierea scenariilor de utilizare, evaluarea/stabilirea infrastructurii de implementare (deployment) în mediul beneficiarului, asigurarea măsurilor necesare pentru protecția informațiilor clasificate la nivelul CP și P1 conform normelor privind protecția informațiilor clasificate în Armata României.
Etapa II. REALIZAREA DEMONSTRATORULUI TEHNOLOGIC (DEZVOLTARE ȘI TESTARE INTERNĂ).
Activitatea II.1. Elaborarea unui studiu tehnic cu privire la tehnologiile care răspund nevoilor operaționale identificate.
Activitatea II.2. Elaborarea unui studiu tehnic privind procesul de intelligence acționabil.
Activitatea II.3. Elaborarea documentației tehnice.
Activitatea II.4. Sinteza cercetării și promovarea metodologiei propuse.
Activitatea II.5. Asigurarea calității și incorporarea feedback-ului Beneficiarului în demersul de elaborare a demonstratorului tehnologic.
Activitatea II.6. Realizarea unui model funcțional.
Activitatea II.7. Realizarea unui prototip funcțional/demonstrator tehnologic.
Activitatea II.8.Testare, evaluare de dezvoltare demonstrator tehnologic (testare internă).
Etapa III – OPERAȚIONALIZAREA ÎN MEDIUL BENEFICIARULUI (TESTARE FUNCȚIONALĂ, FEZABILITATE ACCEPTABILITATE)
Activitatea III.1. Asigurarea calității și incorporarea feedback-ului Beneficiarului în demersul de elaborare a demonstratorului tehnologic.
Activitatea III.2. Omologare demonstrator tehnologic.
Activitatea III.3. Instalare demonstrator tehnologic în mediul de testare al beneficiarului.
Activitatea III.4. Testare, evaluare de dezvoltare demonstrator tehnologic pe infrastructura beneficiarului (Testare funcțională).
Activitatea III.5. Instruire/școlarizare personal de exploatare.
Activitatea III.6. Valorificarea rezultatelor proiectului.
Activitatea III.7. Încheierea execuției complete a serviciilor prevăzute în contractul de finanțare, finalizarea realizării proiectului și prezentarea rezultatelor cercetării.
Academia Tehnică Militară Ferdinand I (Coordonator Proiect)
Intergraph Computer Services (Partener P1)
Universitatea Politehnica din București (Partener P2)
Agenția Spațială Română (Partener P3)
Universitatea din București (Partener P4)
Secțiune în lucru
Pentru mai multe detalii despre acest proiect, contactați-ne prin E- mail: andreea.jocea@mta.ro
Proiectul Transformarea unui volum masiv de date și informații geospațiale în intelligence acționabil (BDAGeoINT) este finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin UEFISCDI, având codul PN-III-P2-2.1-SOL-2021-0084, contract de finanțare nr. 31Sol/2021, în cadrul programului PNCDI III, perioada de derulare: septembrie 2021 – septembrie 2023.
Articole recente
- Festivitate de absolvire a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”
- Academia Tehnică Militară FERDINAND I a fost gazda evenimentului Info day
-
CEREMONIE DE INSTALARE ÎN FUNCȚIE
A PREOTULUI MILITAR ADRIAN MORȚUN - Participarea reprezentanților Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” la Conferința organizată de Academia Tehincă Militară din Varșovia
- STUDENȚII ACADEMIEI TEHNICE MILITARE “FERDINAND I” AU FOST PREMIAȚI LA OLIMPIADA PENTRU POLITICI EUROPENE COMUNE DE SECURITATE ȘI APĂRARE (CSDP)