Dezvoltarea de tehnologii și sisteme de diagnostic local și la distanta eficiente al infectării cu virusul SARS-CoV-2
ScutCovid

Despre Proiect


Considerăm că și în țara noastră este necesară dezvoltarea unui instrument care să permită: (a) identificarea persoanelor care necesită testare pentru SARS-CoV-2 și/sau intervenții medicale avansate (e.g. spitalizare); (b) orientarea persoanelor simptomatice către o atitudine corespunzătoare formei clinice de boală; (c) transmiterea de mesaje care să susțină practicile corecte de protecție.

Folosirea extensivă a acestui instrument va permite colectarea de date de la un număr mare de persoane cu sau fără infecție cu SARS-CoV-2 care reprezintă etapa cheie în perfecționarea algoritmului de recunoaștere clinică mai precisă a acestei patologii și de predicție a evoluției în funcție de diverși factori individuali sau generali. Obținerea acestor date și îmbunătățirea algoritmului de identificare a cazurilor suspecte cât și gestionarea la domiciliu a celor cu risc scăzut de evoluție nefavorabilă va avea un impact imediat asupra supra-aglomerării spitalelor și va permite concentrarea resurselor pe tratarea cazurilor severe.

Un astfel de instrument va permite și cunoașterea zonelor cu o densitate mai mare a infecțiilor respiratorii acute și va putea genera măsuri de precauție suplimentare la deplasarea în acele zone. Beneficiul evident este atât la nivelul individual al utilizatorului, cât și la nivelul întregii societăți prin îmbunătățirea gestionării pandemiei cu SARS-CoV-2.


Detalii Proiect

Numar contract: 25Sol/2020
Cod: PN-III-P2-2.1-SOL-2020-2-0360
Durata: 01/07/2020 - 30/09/2020
Coordonator: ACADEMIA TEHNICĂ MILITARĂ „FERDINAND I”


Echipa

Academia Tehnică Militară „FERDINAND I”

Spitalul Universitar de Urgență ELIAS

TERRASIGNA SRL

pic3

Finanțare

Finanțat de către UEFISCDI Soluții - 2020 - 2

Valoarea totală a contractului: 543.750,00

Valoarea totală de la buget: 543.750,00

Valoarea totală cofinanțare: 43.750,00 (surse proprii)

Impactul pozitiv in societate


Impactul economic
și/sau social

1. Aplicația va genera mesaje personalizate de orientare a utilizatorilor către serviciile medicale potrivite, recomandări de monitorizare cât și mesaje privind măsurile de limitare a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, mesajele transmise prin intermediul aplicației vor contribui la creșterea fluxului de informații corecte către populație privind infecția cu SARS-CoV-2. Informarea corectă a populației va putea reduce stresul psihologic creat de pandemie. Soluțiile propuse înlesnesc utilizatorilor să dețină controlul asupra propriilor informații medicale;

2. În cazul în care numărul de infecții detectate de aplicație se confirmă, aceasta ar putea fi utilizată și la ajustarea măsurilor de distanțare socială prevăzute recent în legislație;

3. Aplicația ar fi utilă și românilor aflați în afara granițelor țării.

Impactul asupra eficienței sistemului de asistență medicală

1. Beneficiul imediat: generarea rapidă a unui mesaj cu indicație de contactare a medicului de familie sau a serviciului de urgență mobil (reducerea riscului de evoluție nefavorabilă)

2. Gestionarea la domiciliu a cazurilor suspecte cu forme ușoare de boală va putea reduce supraaglomerarea unităților medicale și va scădea riscul epidemiologic;

3. Îndrumarea corectă a utilizatorului ar putea genera o eficientizare în utilizarea serviciilor medicale;

4. Analiza datelor provenite de la utilizatori ar putea să conducă la obținerea unui nou model de predicție a infectării cu SARS-Cov2, specific populației din România.

Impactul asupra diminuării pandemiei

1. Prin intermediul mesajelor personalizate, li se vor recomanda utilizatorilor cu infecții respiratorii să rămână izolați sau să contacteze medicul. Astfel, se previne răspândirea teritorială a acestuia;

2. Detecția precoce a infecțiilor respiratorii cu simptomatologie similară COVID-19 ajută la luarea unor măsuri pro-active împotriva răspândirii în comunitate.

3. Îmbunătățirea nivelului de conștientizare privind necesitatea aplicării măsurilor de prevenție, a măsurilor de limitare a răspândirii și a tratamentului, creșterea nivelului de responsabilizare civică a populației beneficiare și automat, îmbunătățirea nivelului de prevenție prin aplicarea individuală a măsurilor de protecție și a monitorizării stării de sănătate.

Motivație


Obiective


Scopul proiectului este realizarea unei platforme virtuale pentru: identificare persoanelor suspecte de COVID -19 sau a altor infecții respiratorii acute cu simptomatologie asemănătoare; analiza continuă a datelor colectate; și livrarea de mesaje personalizate către grupurile de risc.

Platforma va consta dintr-o aplicație web, o aplicație pentru smartphone-uri și o aplicație de analiză, monitorizare, comunicații și livrare a mesajelor personalizate.

Beneficiul imediat al acestei platforme este reprezentat de generarea rapidă a unui mesaj cu indicație de contactare a medicului de familie sau a serviciului de urgență mobil, având astfel posibilitatea reducerii riscului de evoluție nefavorabilă.

Pe termen lung, gestionarea la domiciliu a cazurilor suspecte cu forme ușoare de boală, fără factori de risc pentru evoluție nefavorabilă, va putea reduce supraaglomerarea unităților medicale si va scădea riscul epidemiologic atât pentru propria persoană, cât și pentru ceilalți.

Livrabile


1. Protocolul de screening pentru infecție cu SARS-CoV-2 și de predicție a evoluției nefavorabile a acestei boli

2. Platformă virtuală care să permită aplicarea acestui protocol, orientarea utilizatorilor către serviciile medicale potrivite, analiza datelor și transmiterea de mesaje personalizate în funcție de risc și de politicile publice în vigoare

Rezultate


ScutCovid este o aplicație (web, Android și iOS) menită să ofere populației din România o metodă de screening voluntar, la distanță, în contextul pandemiei COVID-19. Fiecare persoană poate să intre pe această aplicație să răspundă la un set de întrebări și să primească o recomandare în funcție de situația sa specifică.

Pentru asigurarea confidențialității datelor aceasta a fost creată să funcționeze complet pe sistemul utilizatorului. Datele sunt colectate doar dacă acesta dorește să le împărtășească cu aplicația ScutCovid. Cu cât numărul de utilizatori care își dau acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personale este mai mare, cu atât acuratețea predicției rezultatului întors de chestionarul de screening devine mai bună.

Datele colectate sunt folosite în aplicație pentru a crea statistici, liste, hărți ce pot ajuta autoritățile în a înțelege mai bine evoluția pandemiei și a simptomelor, pentru a crea alerte destinate populației (prin componenta integrată în sistem pentru transmiterea de mesaje personalizate) și pentru a monitoriza la distanță cazurile suspecte sau confirmate de infectare cu noul coronavirus. Recomandările realizate inițial în baza unui algoritm dezvoltat de o echipă medicală specializată, pot fi corectate sau modificate ulterior în funcție de parametrii variabili în timp ai evoluției pandemiei cu SARS-CoV-2 și a cunoștințelor medicale legate de această infecție. Componenta de inteligență artificială este aceea care poate adapta, recalcula și determina un nou model după care să fie făcute aceste potențiale următoare recomandări.

Contact


Academia Tehnică Militară "Ferdinand I"

Bulevardul George Coşbuc nr. 39-49, Sector 5
BUCUREȘTI, Cod poștal 050141

Telefon

(+40) 21 335 46 64
(+40) 21 335 46 69
(+40) 21 335 70 60

Email

covshield@mta.ro